
Vuni Kalesi
Vuni Sarayı Marion kentinin, Pers sempatizanı olan kralı Doxandros of Marion tarafından civardaki Yunan taraftarları yerleşim birimlerinin kontrolü için 5’nci yüzyılda yaptırılmıştır.
Saray’da 137 oda var. Bunlar idari bölümleri, yatak odalarını, erzak depolarını, hamam ve çalışma odalarını kapsıyor. MÖ. 449 yılında bölgedeki Pers egemenliği, yerini Yunan egemenliğine bırakınca saray işlevini yitirir. Toplam 70 yıllık bir dönemde ayakta kalmıştır. Daha sonra ise MÖ.380 yılında Soli halkı tarafından yıkılır ve bir daha yenilenmez. Sarayın su ihtiyacı için kayalara oyulmuş sarnıçlarda biriken yağmur suları kullanılmış. Erzakların depolandığı bazı odaların içlerine anforaların oturtulduğu çukurlar göze çarpıyor. Hamamlar sıcak hamam türünün eski örneklerinden.
Yapılan kazılarda pişmiş topraktan yapılmış ve sarayın ortadan kalktığı yangında siyahlaşmış testi içinde “Vouni Hazinesi” olarak adlandırılan eşyalar bulunmuş. Bunlar arasında altın ve gümüş bilezikler, işlemeli gümüş kupalar,Marion, Kition, Lapithos ve Paphos kentlerinin damgalarını taşıyan yüzlerce madeni para bulunmuştur. Sarayın güneyinde ise MÖ.5’nci yüzyılda yapılmış olan bir “Athena Tapınaşı” izleri bulunmuş. iki avlusu ve etrafı çevrili kutsal bir alanın bulunduğu tapınakta, içlerine heykellerin oturtulduğu çukurlar da belli. Vouni kalıntılarının bölümleri giriş, kraliyet odaları, sütunlu avlu, mutfak avlusu, sarnıç, erzak depoları, hamamlar, oturma odaları, işyerleri olarak gezilip görülebiliyor.